Je bekijkt nu KOR: wel of niet?

KOR: wel of niet?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Veel startende ondernemers lopen tegen dezelfde vraag aan; moet ik de KOR wel of niet toepassen? De KOR (kleineondernemersregeling) is een regeling waarbij ondernemers worden vrijgesteld van btw. Dit betekent dat u geen btw in rekening hoeft te brengen bij uw klanten. U hoeft dan ook geen btw aangifte te doen. Na de aanvraag doet u voor minimaal drie jaar mee, of tot uw omzet boven de € 20.000 komt in 1 kalenderjaar. Dit klinkt voor veel startende ondernemers als muziek in de oren. Echter, alleen in specifieke gevallen is het toepassen van de KOR écht voordelig. Benieuwd of de KOR voor uw onderneming voordelig is? En wilt u een gouden tip? Lees dan mijn blog!

Wat zijn de voordelen van de KOR?

  • U berekent geen btw aan uw klanten;
  • U hoeft geen btw aangifte te doen;
  • U bent niet verplicht om verkoopfacturen aan uw klanten te sturen

Wat zijn de nadelen van de KOR?

  • U kunt geen btw aftrekken;
  • U doet mee voor een periode van ten minste 3 jaar. Of tot uw omzet boven de € 20.000 komt in 1 kalenderjaar. U kunt uw deelname dus niet tussentijds beëindigen omdat u bijvoorbeeld een grote investering wil doen.

Het grootste voordeel van de KOR is dat u geen btw hoeft te rekenen en voor sommige (niet btw-plichtige) klanten dus goedkoper wordt. Daarnaast scheelt het administratief werk, omdat u geen btw aangifte meer hoeft te doen. Het grootste nadeel van de KOR is dat u geen btw mag terugvragen. Mocht u bijvoorbeeld een bestelbus kopen, waarover u € 2.100,- btw betaalt, dan mag u deze btw niet terugvragen bij de belastingdienst. Dit kost u dus al snel veel geld. Het is bij de afweging om de KOR wel of niet toe te passen belangrijk om te kijken naar welke klanten u bedient.

Afweging: welke klanten bedient u?

Bedient u vooral btw-plichtige bedrijven? Dan is de KOR eigenlijk nooit voordelig. Bedient u vooral particulieren of niet btw-plichtige bedrijven? Dan kan de KOR voordelig zijn, maar zeker niet altijd!

“Bedient u vooral btw-plichtige bedrijven? Dan is de KOR eigenlijk nooit voordelig. Bedient u vooral particulieren of niet btw-plichtige bedrijven? Dan kan de KOR voordelig zijn, maar niet altijd!”

De meeste bedrijven zijn btw-plichtig. Deze bedrijven moeten btw betalen en mogen dus ook btw aftrekken. Dit houdt in dat deze bedrijven de btw die u als ondernemer ben hen in rekening brengt, kunnen terugvragen. U wordt voor deze bedrijven dus niet goedkoper als u geen btw meer rekent met het toepassen van de KOR. Wel vervalt met de KOR uw recht om zelf btw af te trekken. In dit geval ondervindt u dus slechts de nadelen van de KOR!

Betreffen uw klanten vooral particulieren en/of niet btw-plichtige bedrijven? Vooral dan kan het voordelig zijn om de KOR toe te passen. Deze personen en bedrijven kunnen de btw namelijk niet terugvragen. Door geen btw te rekening aan deze klanten, wordt u dus automatisch goedkoper. Dit verbetert uw concurrentiepositie in de markt. Ook in dit geval kunt u uiteraard geen btw aftrekken als u de KOR toepast. Het toepassen van de KOR is in dit geval alleen voordelig indien het voordeel dat u heeft doordat u geen btw in rekening hoeft te brengen bij klanten, groter is dan het nadeel dat u geen btw mag terugvragen. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie.

Gouden tip:

Wilt u de KOR toepassen, maar toch (een deel) van uw kosten kunnen aftrekken? Doe dan uw grote investeringen vóór het aanvragen van de KOR. Heeft u als hovenier bijvoorbeeld een bestelbusnodig en materialen nodig? Dan kunt u deze aanschaffen vóór aanvraag van de KOR. De btw hierop kunt u dan terugvragen. Dit kan snel oplopen bij grote investeringen. Vervolgens vraagt u de KOR aan. Vanaf dat moment mag u kosten niet meer aftrekken en hoeft u ook geen btw meer in rekening te brengen. 

Conclusie:

De KOR klinkt voor veel ondernemers misschien als muziek in de oren, maar is alleen in specifieke gevallen voordelig. Bedient u vooral btw-plichtige klanten? Dan is het toepassen van de KOR eigenlijk nooit voordelig. Bedient u vooral niet btw-plichtige klanten? Dan kan het toepassen van de KOR voordelig zijn. Het toepassen van de KOR is in dit geval alleen voordelig indien het voordeel dat u heeft doordat u geen btw in rekening hoeft te brengen bij klanten, groter is dan het nadeel dat u geen btw mag terugvragen. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie. Neem bij vragen hierover gerust contact op!