Je bekijkt nu Box 3: naar een eerlijkere belasting op vermogen?

Box 3: naar een eerlijkere belasting op vermogen?

Vanaf 2028 zou er iets wezenlijks kunnen veranderen in de manier waarop de Belastingdienst het vermogen van burgers belast. Althans, als het aan het kabinet ligt. Het huidige, vaak bekritiseerde box 3-stelsel moet plaatsmaken voor een nieuwe aanpak: belastingheffing op basis van het werkelijke rendement. In deze blog leggen ik uit wat dat precies inhoudt, wat het betekent voor spaarders en beleggers én wat de status van het voorstel is.

Waarom een nieuw stelsel?

Het huidige box 3-stelsel belast een fictief rendement op vermogen. Dat leek ooit overzichtelijk, maar leidde in de praktijk tot veel onvrede. Mensen betaalden belasting over een rendement dat ze niet daadwerkelijk hadden ontvangen. De Hoge Raad oordeelde in 2021 zelfs dat dit stelsel in strijd is met het eigendomsrecht en het gelijkheidsbeginsel. Tijd dus voor iets nieuws.

Het nieuwe systeem: werkelijk rendement

Vanaf 2028 moet het werkelijke rendement de basis worden. Dat betekent: belasting over ontvangen rente, dividend, huur én over (on)gerealiseerde waardeveranderingen van bezittingen. Er komen twee varianten:

  • Vermogensaanwasbelasting (de hoofdregel): belasting over jaarlijks behaalde voordelen, inclusief waardeveranderingen.
  • Vermogenswinstbelasting (de uitzondering): geldt voor onroerend goed en aandelen in startende ondernemingen; belasting bij verkoop of realisatie. Dat betekent dat je over de waardestijging van bijvoorbeeld de tweede woning, niet direct hoeft af te rekenen, maar pas bij verkoop. 

“Dat betekent dat je over de waardestijging van bijvoorbeeld de tweede woning, niet direct hoeft af te rekenen, maar pas bij verkoop.” 

Voor het belaste inkomen in box 3 wordt een vlak belastingtarief van 36% voorgesteld.

Heffingsvrij resultaat in plaats van heffingsvrij vermogen

Het huidige heffingsvrije vermogen wordt vervangen door een heffingsvrij resultaat van €1.800 per persoon per jaar. Alleen als je rendement hoger is, betaal je belasting. Dit sluit beter aan bij de werkelijke draagkracht van belastingplichtigen.

En hoe zit het met verliezen?

Heb je een jaar verlies, bijvoorbeeld door koersdalingen of hoge kosten? Dan kun je dat verlies in volgende jaren verrekenen met toekomstige positieve rendementen. Er geldt wel een drempel van €500.

Wat betekent dit voor jou?

Voor mensen met een klein vermogen verandert er
waarschijnlijk weinig. Voor grotere vermogens of complexe portefeuilles komt er
meer administratief werk bij kijken. De Belastingdienst gaat samenwerken met
banken en verzekeraars om zo veel mogelijk gegevens vooraf in te vullen.

Status van het wetsvoorstel

Het wetsvoorstel “Wet werkelijk rendement box 3” is op 19 mei 2025 ingediend bij de Tweede Kamer door staatssecretaris
Van Oostenbruggen. Op dit moment is het voorstel nog niet aangenomen. De parlementaire behandeling is gaande. Om de beoogde ingangsdatum van 1 januari 2028 te halen, moet het voorstel uiterlijk 15 maart 2026 zijn aangenomen. Houd er dus rekening mee dat wijzigingen nog mogelijk zijn.

Tot slot

Met dit voorstel wil het kabinet de belasting op vermogen eerlijker maken. Minder fictie, meer realiteit. Heb je vragen over wat dit voor jou betekent? Neem gerust contact op.

Hartelijke groet,

Afbeelding met persoon, Menselijk gezicht, kleding, glimlach Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Wessel Schuller MSc

Register erkend administratie adviseur

Afwezig op vrijdag

 

 

Ontvanger silhouet    06 50 53 18 98 

Envelop silhouet    wessel@wsboekhouding.nl

Koppeling silhouet   www.wsboekhouding.nl

 

 

Titel: LinkedIn - Beschrijving: image of LinkedIn icon